Scurt istoric

Actuala aşezare Dărmăneşti îşi are originea în perioada prefeudală ea făcând parte din aşezările răzăseşti. A evoluat multe secole ca o aşezare sătească cu un singur nucleu central, înconjurat de grupuri de gospodarii în ariile poienite. Oraşe cu acelaşi nume se găsesc în judeţe ca Suceava, Neamţ, Prahova.

S-au purtat discuţii despre prima atestare documentară. Dărmăneştiul apare citat în sec. XVI-XVII, perioadă în care Valea Trotuşului era populată şi cu aşezări de nivel urban (Adjud şi Targu Trotus). Vechimea populării in bazinele Trotuşului şi Uzului este mare, dovadă fiind toponimele: "Pârâul romanilor" şi "Uz" numele celui din urmă provenind de la "uzi", un trib al pecenegilor, fiind cunoscut faptul că popoarele migratoare care au trecut pe teritoriul ţării noastre au folosit din plin pasurile carpatice.

Populaţia care exista în zonă s-a retras din faţa migratorilor în munţi, revenind după trecerea acestora în spaţiul Văii Uzului, unde au pus bazele satului Dărmăneşti, al cărui nume provine de la conducatorul lor DĂRMAN.

Toponimul Dărmăneşti apare înscris în hărţile vechi, din perioada lui Dimitrie Cantemir, alături de alte aşezări. Friederich von Bawr (1781) a fixat Dărmăneştiul la gura râului Uz fiind format din 11 gospodării plasate liniar pe partea stangă a râului Uz. Localitatea a cunoscut o evoluţie în timp şi spaţiu astfel încât în anul 1989 s-a numărat printre localităţile ce au dobândit statutul de oraş.

Actualizat la data de: 17/10/2017

Cautare

Galerie foto
Curs Valutar
Click pentru cursul valutar...
Vremea
Click pentru vreme...
Copyright © 2006-2012 SOBIS Solutions. Powered by SOBIS Portal.